Banner 468 x 60px

 

7 Mayıs 2008 Çarşamba

Körili Kurabiye

0 yorum
Körili Kurabiye

KÖRİLİ BRETZEL...
Körili kurabiye, başlıktaki adı gibi oldukça farklı bir kurabiye :) Pastanelerde satılan tuzlu kurabiyeleri andırıyor, tek farkı çok baskın bir köri tadı olması.
Köri'yi pilav yada tavuk yapmak için almıştım ama mutfağımda ilk kez köri kullanmak bir kurabiyeye kısmet oldu :)
Birde, tarifte krema yer alıyor, ama açıkçası ben kremanın nasıl bir etki yarattığını çözemedim. Yani; herhangi bir kurabiyenin malzeme listesinde, yoğurt olursa yumuşak yada sirke olursa kıyır kıyır olacağını tahmin ederiz ya, işte krema böyle bir şey değil:) Yani sadece lezzet veriyor. Kurabiyeyi, hafta sonu akrabalarımız için yapmıştım, bu sofra'dan arşivde olmayan tarifleri sırayla yayınlayacağım, sevgili Handan'cığım, Semra'cığım ve Neslihan'cığımın isteği üzerine önceliği körili kurabiye'ye veriyorum:)

Malzemeler
  • 225 Gr. Tereyağ yada Margarin
  • 100 ml. (1/2 Kutu) Krema
  • 3 Su Bardağı Un
  • 1 Çay Kaşığı Tuz
  • 2 Tatlı Kaşığı Köri
  • 1 Yumurta Sarısı ve Haşhaş Tohumu (üzeri için)

Yapılışı

  • Öncelikle yağı eritin ve ılınmasını bekleyin, krema, tuz ve ve köri'yi ekleyin ve mikserle biraz çırpın. Unu azar azar ekleyerek çok sert olmayacak şekilde bir hamur yoğurun.
  • Hamuru oda sıcaklığında yarım saat kadar dinlendirin. İstediğiniz bir şekli verip, tepsiye dizin ve üzerine yumurta sarısı sürün. Çörekotu yada haşhaş tohumu ile süsleyin.
  • 180 derece de ön ısıtma yapılmış fırında 20-25 dk. pişirin.

Körili Kurabiye

NOT 1: Tarif; Lezzet dergisi Nisan/08 sayısından, Sn. Hayal Demirkol'a ait. Hayal hn. dergide, kurabiyelerin üzerini biberiye ile süslemiş ve tuzu 1 tatlı kaşığı olarak kullanmış. Bu şekilde hem ben ve hemde misafirler lezzetli ama tuzlu yorumu yaptığı için, ben tarifte bir çay kaşığı dedim.

NOT 2: Kurabiyeleri, bir hafta önceden pişirip, buzluğa koydum. Buzluktan, çıkarttıktan yarım saat sonra fırından yeni çıkmış gibiydiler. Aynı şekilde, sofradaki bir çok çeşidi (Elmalı ay Çöreği, Elmalı Milföy Dilimleri, Havuçlu Kek) önceden hazırlayıp buzluğa koydum ve sabahtan oda sıcaklığına çıkartıp, çözdürdüm. Sizede kalabalık misafirlerinizi, çok çeşitli bir sofra ile karşılamak için bu yöntemi öneririm.

0 yorum:

Yorum Gönder