LİMON ve BAL SOSLU KURU REVANİ...
Bu keke isim bulmakta çok zorlandım :) Aklımda o kadar çok seçenek oluştuki, bende uğraşıp ikiye indirdim ve birini yukarı birinide aşağıya yazdım :)
Kek'in yapımı çok kolay, bildiğimiz kek yapar gibi ama lezzeti gerçekten çok farklı. Genellikle farklı ve lezzetli tarifler biraz el oyalıyıcıdır ya, bu kek için geçerli değil. Yerken, aynı anda hem limon kabuğunun tadını, hemde hindistan cevizinin tadını alıyorsunuz.
İrmikten dolayıda kek değilde şerbetsiz revani yiyormuşsunuz gibi. Hazır sıcaklar bastırmışken, bol şerbetli ve kalorili bir revani yemek yerine, yakın bir lezzet olarak önerebilirim sizlere. Ayrıca içinde şeker yerine bal kullanıldığı için, çocuklar içinde çok sağlıklı bir seçenek.
Nasıl anlattım ama? :) Yani bu kek bir ürün olarak şu anda satışa sunulsa hemen alırsınız değilmi? :))
Tarif; İş Bankası Kültür Yayınları - Dünyanın En Güzel Tatlıları kitabından. Bu kitap, aslında bana sevgili Ahmed'in yılbaşı hediyesi. Bu güne kadar sadece fotoğraflarına bakmıştım:)
Bende nedense, kitaplardan yapılan tarifler, helede yabancı kaynak ise ölçüler tutmayacakmış gibi gereksiz bir fobi vardır :)
Genellikle, yeni tarifleri ya bloglardan yada Lezzet ve Sofra dergisi gibi yerli kaynaklardan denerim. Bu kitap benim bu konudaki önyargımı kırdı diyebilirim, hem neredeyse bütün bloglarda bu kitaptan yapılmış tarifler gördüğüm için hemde Yasemin şekerim bu kitaptan onlarca tarif yapıp, hepsinden de memnun kaldığı için.
E, bende ballı keki çok beğendim :) Demekki, bu kitaptan daha pek çok şey yapıp paylaşacağım ilerki günlerde...
Malzemeler
- 4 Yemek Kaşığı (60 ml.) Bal
- 3 Yemek Kaşığı (40 gr.) Margarin
- 1 Adet Limon Kabuğu Rendesi ve Suyu
- 2/3 Su Bardağı (150 ml.) Süt
- 1 + 1/4 Su Bardağı (150 gr.) Un
- 1 Paket Kabartma Tozu
- 1 Çay Bardağı Hindistan Cevizi
- 1/3 Su Bardağı (50 gr.) İrmik
- 2 Adet Yumurta Akı
- 3 Tatlı Kaşığı Susam
Yapılışı
- Öncelikle küçük bir tavada, margarin ve 3 yemek kaşığı balı, çok kısık ateşte eritin.
- Yumurta aklarını, mikser ile cam bir kasede krem şanti kıvamına gelinceye kadar çırpın.
- Toz malzemeleri (un, kabartma tozu, irmik, hindistan cevizi) birlikte bir kaba eleyin ve harmanlayın.
- Süt ve limon kabuğu rendesini de tüm malzemelere (yumurta akları, margarinli bal ve toz malzemeler) karıştırın ve çok az çırpın.
- Karışımı, katı yağ ile yağlayıp unladığınız yada yağlı kağıt serdiğiniz bir kaba dökün. (Ben 24 cm.lik kelepçeli kalıp kullandım kitapta 20x20 ölçülerinde dikdörgen bir tepsi kullanılmıştı) Üzerine susamları serpin.
- Önceden ısıtılmış, 180 derecelik fırında 25-30 dk. üzeri turuncu bir renk olana ve batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin.
- Kek pişerken, bir kasede 1 yemek kaşığı bal ile 1 adet limon suyunu birlikte eritin. Kek fırından çıkar çıkmaz, ballı limonlu sosu üzerine gezdirin ve soğumaya bırakın.
NOT 1: Tarifin orjinalinde hindistan cevizi 1 çay kaşığı olarak verilmiş ama ben yanlışlıkla 1 çay bardağı olarak görmüşüm. Bu hali ile benim çok hoşuma gittiği için, tarifte de bu şekilde yazdım. Siz isterseniz damak zevkinize göre değişiklik yapabilirsiniz.
NOT 2 : Ölçüleri; ml. olarak tam tutturmak için, ekmek makinesinin ölçü kabını kullandım, sizin herhangi bir ölçü kabınız yok ise 200 ml. lik standart bir su bardağını kullanabilirsiniz.
0 yorum:
Yorum Gönder