Banner 468 x 60px

 

29 Mayıs 2008 Perşembe

Muzlu Pudingli Muffin

0 yorum
Muzlu Pudingli Muffin

ÇOK SEÇENEKLİ BİR KEK...
Daha öncede pek çok tarifte aynı başlığı kullandım biliyorum, ama bu tarz tarifler için en doğru başlık bu gibime geliyor. İnternet ortamında yemek tariflerini ve yemek bloglarını takip edenler bilirler, pudingli kurabiyeler çok meşhurdur :) Hemen her çeşidi yapılmıştır. Bende bütün puding çeşitlerini kullanarak kurabiyeler yaptım bu güne kadar, muzlu, kakaolu, çilekli vs...
Pudingli kek tarifini ilk gördüğümdede "Ah, neden ben düşünemedim bunu" diye üzülmedim desem yalan olur :)
Tarif; Lezzet dergisi'nin verdiği Güzel Şeyler ekinden. Kitapta kakaolu puding ile yapılmıştı, bende kakaolu ile üç kez yaptım ve her seferinde çok beğenildi. Geçenlerde muzlu puding ile denedim, yine çok güzel oldu, şimdi sırada çilekli var:) Tarif, en güzel muffin şeklinde oluyor, ben bir kezde 24 cm.lik kalıp ile yaptım ama malzemesi çok fazla olmadığı için çok ince oldu. Tadı güzeldi ama görüntüsü beni memnun etmedi. Size önerim, eğer muffin şeklinde yapmak istemiyorsanız, çok küçük bir kalıp yada borcam kullanarak pişirmeniz.

Malzemeler (12 adet muffin için)
  • 3 Adet Yumurta
  • 2,5 Su Bardağı Un
  • 1 Paket (Dr.Oetker) Muzlu Puding
  • 1 Çay Bardağı Pudra Şekeri veya Toz Şeker
  • 1 Çay Bardağı Mısırözü Yağı
  • 1 Su Bardağı Süt
  • 1 Paket Kabartma Tozu
  • 1 Paket Vanilya

Yapılışı

  • Yumurtaları ve şekeri, 3-4 dk. şeker eriyinceye kadar çırpın. (vaktiniz var ise, yumurta aklarını cam bir kasede krem şanti kıvamına gelinceye kadar ve sarılarınıda şekerle birlikte çırpın, sonra birleştirin)
  • Yumurtalara, süt ve yağıda ekleyin, biraz daha çırpın.
  • Ayrı bir kapta toz malzemeleri (un, toz puding, kabartma tozu ve vanilya) birlikte eleyin ve harmanlayın.
  • Toz karışımı, sıvı karışıma ekleyin ve karıştırın.
  • 12 muffin kalıbına eşit olarak paylaştırın. (yaklaşık üçte ikisi dolacak şekilde)
  • Üzerine arzu ederseniz damla çikolata serpiştirin.
  • 175 derecede önceden ısıtılmış fırında 25-30 dk. batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin.

Muzlu Pudingli Muffin

& Orjinal tarifte şeker yer almıyor ama ben hem kakaolu hemde muzlu haliyle ilk denemelerimde çok tatsız buldum. Kakaolu muffinlerin üzerine nutella sürmüştüm, muzlu olanların üzerine ise çikolata eritip sürdüm. Siz sadece kek olarak tüketmek isterseniz yukardaki tarifte verdiğim gibi şeker ekleyerek pişirmenizi öneririm. Küçük pastacıklar elde etmek isterseniz keki şeker eklemeden pişirip, 1 paket fındıklı sütlü çikolatayı eritip üzerine sürmenizi şiddetle öneririm. (Özellikle Eti'nin bütün fındıklı olanı şahane oluyor, böyle minik minik fındık tepecikleri olan nefis bir görüntü, en kısa zamanda o haliylede fotoğrafını ekleyeceğim)

& Kakaolu puding ile yapılan tarifte, içine 1 çay kaşığı tarçında ekleniyor ve çok güzel oluyor, ben kakaolu olanlarda ekledim ama muzlu yaptıklarımda eklemedim.

Puding kullanarak yapılan benzer tarifler;

Devamını Oku...

27 Mayıs 2008 Salı

Akşam Yemeği Sofrası

0 yorum
Müge ve Engin ile Akşam Yemeği Sofrası

BALKON KEYFİ ve YAZ AKŞAMI YEMEKLERİ
Ben son zamanlarda günlerin hızına yetişemiyorum. Haftalar bir gün gibi, aylarda bir hafta gibi geçiyor sanki. Takip ettiğim dizilerin bu akşam yeni bölümü olduğunu hatırlayınca, "a sanki dün akşam izledim ben en son bölümü" diyorum. Ocak ayında Güzel Şeyler ekini biriktirmek için almaya başladığım Lezzet dergisi gözüme çarptı geçen gün, beş tane olmuş, bir kaç güne kadar altıncısı gelecek, sehpanın üzerindeki dergilere bir kaç dakika kilitlenmiş gibi bakakaldım.
Sonra kendi kendimi teselli ettim, hayat bizim elimizde olmadan, şu veya bu şekilde akıp gidiyor, hatta "hayat, biz başka planlar yaparken, geçip giden bir şey" (çok severim bu sözü ama bana ait değil ne yazıkki)
Bu nedenle, akıp gitmesine engel olamadığım bu hayatı, en güzel şekilde yaşamak, mümkün olduğu kadar kalp kırmadan ve hep gelecekte olacak bir şey için gün saymak yerine, günü güzel yaşamak amacım.
Neyse, lafı çok uzattım, sadece geçen çarşamba kurulan bu keyifli sofrayı yayınlamak tam bir hafta sonraya kısmet oldu ama ben dün akşam kuruldu bu sofra gibi hissediyorum diyecektim:)
Blogum sayesinde tanıştığım ve sürekli yazışarak çok keyifli bir arkadaşlık kurduğumuz, birlikte bebek kurabiyeleri hazırladığımız adaş şekerim ve sevgili eşi için hazırladım bu sofrayı.
Sofrada öyle çok beceri isteyen, oyuncaklı yemekler yoktu tahmin edebileceğiniz gibi :) Yaz mevsimine uygun olsun diye birer çeşit salata ve zeytinyağlıdan oluşan, işten gelip pratik bir şekilde bir iki saat içinde hazırlanan çok basit bir sofra oldu.
Çeşitler azdı ama ben dersine iyi çalışan bir öğrenci olduğum için, Sosyete Mantısı ile turnayı gözünden vurdum :) Müge'yi patlıcan salatası, eşimide patatesle tavlayınca, benim mütevazi sofra bir güzel iş yaptı anlayacağınız:) Üzerine birde keyifli sohbet eklenince, birlikte harika zaman geçirmiş olduk.
Adaş şekerim'de gecemizi çok güzel anlatmış hatta beni utandırmış, okumak isterseniz burada...

Soframızda nelermi vardı?

Müge ve Engin ile Akşam Yemeği Sofrası

& Patlıcan Salatası'nı her zaman yaptığım şekilde yaptım, yanlız son zamanlarda içine közlenmiş biber ve domateste ekliyorum. Patlıcan, biber ve domatesi fırında közlerken yanına 1-2 tane kırmızı biberde koyuyorum. Közlenince kabuklarını soyup ince ince doğrayarak salataya ekliyorum. Domateside 1 tane közlenmiş 1 tanede çiğ olarak ekliyorum. Çiğ olanın mutlaka çekirdeklerini çıkarıyor ve çok minicik doğruyorum.

& Zeytinyağlı Taze Fasulye'ye ise mutlaka 1-2 diş sarımsak ekliyorum, pişerken ve yerken kesinlikle sarımsak tadı gelmiyor, sadece lezzet veriyor.

Devamını Oku...

TATİLDEYİMMM...

0 yorum
ZEYNEP VE EMRE TATİLDE :)))))
BLOĞUM SİZLERE EMANET...
SEVGİLER,ÖPÜCÜKLER

Devamını Oku...

25 Mayıs 2008 Pazar

Ballı ve İrmikli Kek

0 yorum
Ballı ve İrmikli Kek

LİMON ve BAL SOSLU KURU REVANİ...
Bu keke isim bulmakta çok zorlandım :) Aklımda o kadar çok seçenek oluştuki, bende uğraşıp ikiye indirdim ve birini yukarı birinide aşağıya yazdım :)
Kek'in yapımı çok kolay, bildiğimiz kek yapar gibi ama lezzeti gerçekten çok farklı. Genellikle farklı ve lezzetli tarifler biraz el oyalıyıcıdır ya, bu kek için geçerli değil. Yerken, aynı anda hem limon kabuğunun tadını, hemde hindistan cevizinin tadını alıyorsunuz.
İrmikten dolayıda kek değilde şerbetsiz revani yiyormuşsunuz gibi. Hazır sıcaklar bastırmışken, bol şerbetli ve kalorili bir revani yemek yerine, yakın bir lezzet olarak önerebilirim sizlere. Ayrıca içinde şeker yerine bal kullanıldığı için, çocuklar içinde çok sağlıklı bir seçenek.
Nasıl anlattım ama? :) Yani bu kek bir ürün olarak şu anda satışa sunulsa hemen alırsınız değilmi? :))
Tarif; İş Bankası Kültür Yayınları - Dünyanın En Güzel Tatlıları kitabından. Bu kitap, aslında bana sevgili Ahmed'in yılbaşı hediyesi. Bu güne kadar sadece fotoğraflarına bakmıştım:)
Bende nedense, kitaplardan yapılan tarifler, helede yabancı kaynak ise ölçüler tutmayacakmış gibi gereksiz bir fobi vardır :)
Genellikle, yeni tarifleri ya bloglardan yada Lezzet ve Sofra dergisi gibi yerli kaynaklardan denerim. Bu kitap benim bu konudaki önyargımı kırdı diyebilirim, hem neredeyse bütün bloglarda bu kitaptan yapılmış tarifler gördüğüm için hemde
Yasemin şekerim bu kitaptan onlarca tarif yapıp, hepsinden de memnun kaldığı için.
E, bende ballı keki çok beğendim :) Demekki, bu kitaptan daha pek çok şey yapıp paylaşacağım ilerki günlerde...

Malzemeler
  • 4 Yemek Kaşığı (60 ml.) Bal
  • 3 Yemek Kaşığı (40 gr.) Margarin
  • 1 Adet Limon Kabuğu Rendesi ve Suyu
  • 2/3 Su Bardağı (150 ml.) Süt
  • 1 + 1/4 Su Bardağı (150 gr.) Un
  • 1 Paket Kabartma Tozu
  • 1 Çay Bardağı Hindistan Cevizi
  • 1/3 Su Bardağı (50 gr.) İrmik
  • 2 Adet Yumurta Akı
  • 3 Tatlı Kaşığı Susam

Yapılışı

  • Öncelikle küçük bir tavada, margarin ve 3 yemek kaşığı balı, çok kısık ateşte eritin.
  • Yumurta aklarını, mikser ile cam bir kasede krem şanti kıvamına gelinceye kadar çırpın.
  • Toz malzemeleri (un, kabartma tozu, irmik, hindistan cevizi) birlikte bir kaba eleyin ve harmanlayın.
  • Süt ve limon kabuğu rendesini de tüm malzemelere (yumurta akları, margarinli bal ve toz malzemeler) karıştırın ve çok az çırpın.
  • Karışımı, katı yağ ile yağlayıp unladığınız yada yağlı kağıt serdiğiniz bir kaba dökün. (Ben 24 cm.lik kelepçeli kalıp kullandım kitapta 20x20 ölçülerinde dikdörgen bir tepsi kullanılmıştı) Üzerine susamları serpin.
  • Önceden ısıtılmış, 180 derecelik fırında 25-30 dk. üzeri turuncu bir renk olana ve batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin.
  • Kek pişerken, bir kasede 1 yemek kaşığı bal ile 1 adet limon suyunu birlikte eritin. Kek fırından çıkar çıkmaz, ballı limonlu sosu üzerine gezdirin ve soğumaya bırakın.

NOT 1: Tarifin orjinalinde hindistan cevizi 1 çay kaşığı olarak verilmiş ama ben yanlışlıkla 1 çay bardağı olarak görmüşüm. Bu hali ile benim çok hoşuma gittiği için, tarifte de bu şekilde yazdım. Siz isterseniz damak zevkinize göre değişiklik yapabilirsiniz.

NOT 2 : Ölçüleri; ml. olarak tam tutturmak için, ekmek makinesinin ölçü kabını kullandım, sizin herhangi bir ölçü kabınız yok ise 200 ml. lik standart bir su bardağını kullanabilirsiniz.

Devamını Oku...

22 Mayıs 2008 Perşembe

Sosyete Mantısı

0 yorum
Sosyete Mantısı

ASLINDA KIYMALI GÜL BÖREĞİ :)
İtiraf ediyorum, sosyetenin bu fikrini çok tuttum. Her ne kadar ben sosyete olmasamda, bir tarifin orjinali yerine uyduruk olanı her zaman ilgimi çekmiştir :) Mutfakla haşır neşir olmaya bayılıyor olsamda, henüz bir yaprak sarma, mantı yada su böreği yapmadım ne yazıkki :(
Bunun yanında defalarca, yalancı su böreği, yalancı tavuk göğsü, yaprak sarma yerinede bolca zeytinyağlı biber dolması yapmışlığım mevcuttur :)
Mantı en sevdiğim yemeklerden biri, ama yapmaya yürek ister :)
Bu durumda, yalancısı daha doğrusu sosyetesi hemen imdada yetişir.
Tarifini, adaş şekerim'den aldım ama kendim bir kaç minik değişiklik yaptım. Müge'ciğimin eşinin çok sevdiğini bildiğim için bize geldiklerinde yaptım ve kendilerindende olumlu not aldım:) Börek üzerine yoğurtlu sarımsak koymadanda çok güzel oluyor ama yoğurt ve yağ eklendiğinde başlı başına bir şölene dönüşüyor diyebilirim, tek başına misafir ağırlama kapasitesine sahip :)

Malzemeler (12 adet börek için)

İç Harcı için;
  • 300 Gr. Orta Yağlı Kıyma
  • 1 Orta Boy Soğan
  • 1 Çay Bardağı Sıvı Yağ
  • 1 Yemek Kaşığı Biber Salçası
  • 8-10 Dal Maydanoz
  • Tuz - Karabiber

* 3 Adet Yufka

Yapılışı

  • Soğanı yemeklik (minicik kare şeklinde) doğrayın, orta ateşte yağ ile birlikte hafifçe sararana kadar kavurun. Kıymayı, salçayı, tuz ve karabiberi ekleyin ve arada arıştırarak 3-4 dk. kavurun. Altını kapatın ve doğradığınız maydanozları ekleyin. Soğumaya bırakın.
  • Bir kaseye 2 yemek kaşığı sıvı yağ ve 1 - 1,5 çay bardağı kadar su ile yağlı su hazırlayın.
  • Bir yufkayı dörde bölün. Yufkayı yağlı su serperek ıslatın, bir buçuk yemek kaşığı kadar harcı minik minik noktalar halinde serpin.
  • Yufkanın geniş tarafından başlayarak, uçlarını içe kıvırmadan, sigara böreği sarar gibi sarın. İçe doğru rulo yaparak, gül şekli verin. Bir ucunuda altına gizleyerek, pişerken açılmamalarını sağlayın.
  • Üzerlerine sadece yağlı su sürün ve 170 derecede ön ısıtma yapılmış fırında, 25-30 dk. üzerleri hafifçe kızarana kadar pişirin.
  • Fırından çıkar çıkmaz, üzerine yoğurtlu sarımsak ve kırmızı biberli kızgın tereyağ (ben zeytinyağ yaptım) gezdirin ve bekletmeden servis yapın.

Sosyete Mantısı

& Böreği pişirmeden önce, en az 3-4 saat, hatta bir gece, üzeri kapalı olacak şekilde, buzdolabında bekletin. Çok daha lezzetli oluyor.

& Böreği fırında yada yağda kızartarak hazırlayabilirsiniz. Bir tavaya bir parmak kadar sıvı yağ koyup, orta ateşte altı üstü kızarıncaya kadar pişirin. Adaş şekerim, bazen fırında yaptığında, fırından çıkar çıkmaz üzerine et suyu gezdirdiğini ve bu şekilde de çok lezzetli olduğunu söyledi.

& Böreğin iç harcı, tek başına bile çok lezzetli geldi bana. Bu harcı; karnıyarık yaparken yada makarna için bolonez sos olarak kullanabilirsiniz. Kıymalı yumurta olarakda harika olur, benden söylemesi :)


Devamını Oku...

20 Mayıs 2008 Salı

Elmalı Milföy Dilimleri

0 yorum
Elmalı Milföy Dilimleri

MUHTEMELEN SON ELMALI TARİF :)
Elma ile özellikle pişmiş elma ile aramın iyi olmadığını, hatta ağzıma bile sürmediğimi Elmalı Ay Çöreği yazısında uzunca anlatmıştım.
O yazıda da belirttiğim gibi evde bolca bulunan elmaları, değerlendirmek amacı ile pişirip buzluğa koymuş ve misafirlerimiz için iki çeşit haline getirmiştim.
Elmalı milföy dilimlerinin tarifi daha doğrusu ilham kaynağı Siret yenge. Katıldığı bir günde, yemiş ve çok beğenmiş, onun yediği tarifte milföy hamuru rulo yapılmış ve dilimlenmeden pişirilmiş.
Bu şekilde sunum olarak çok güzel olurdu ama servis ederken zor olacağını düşündüm. Milföy hamuru zaten hemen dağılan ve kırıntıları saçılan bir hamur, bu nedenle ben çiğken dilimleyip, dilimler halinde pişirdim. Servisi daha kolay oldu ve hem çıtır hemde yumuşak atıştırmalık oldular.

Malzemeler
  • 9 Adet Kare Milföy Hamuru
  • 3 Adet (Orta Boy) Elma
  • 2 Tatlı Kaşığı Şeker
  • 1 Çay Bardağı (irice kırılmış) Ceviz
  • 1 Çay Kaşığı Tarçın

Yapılışı

  • Elmaları rendeleyin ve orta ateşte şeker ve tarçın ekleyerek, elmalar yumuşayıncaya kadar pişirin. Altını kapatıp cevizi ekleyin ve soğumaya bırakın.
  • Milföy hamurlarını unlanmış bir tezgaha, üçerli sıra halinde, bir kare oluşturacak şekilde dizin. (tam yanyana değil kenarları hafifçe birbirinin üstüne gelecek şekilde dizin)
  • Hamurları, oklava yardımı ile hafifçe açın.
  • Elmalı harcı üzerine yayın ve sıkıca rulo yapın.
  • Yaklaşık 1 - 1,5 cm.lik dilimler kesin ve tepsiye dizin. (Tepsiyi yağlamanıza gerek yok)
  • 180 derecede ön ısıtma yapılmış fırında 25-30 dk. hamurların üzerleri pembeleşinceye kadar pişirin.

& Elmalı harcı hazırladıktan sonra, bir buzdolabı poşetine koyarak buzlukta uzun süre saklayabilirsiniz.

Devamını Oku...

15 Mayıs 2008 Perşembe

PEYNİRLİ VE DEREOTLU KEK

0 yorum



Malzemeler:


300 gr. beyaz peynir
1 su bardağı süt
1/2 su bardağı ayçiçek yağı
3 adet yumurta
1/2 demet ince kıyılmış dereotu
1 çay kaşığı tuz
2,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu

süslemek için,
Çörek otu
susam


Yapılışı:

Yumurtalarımızı iyice çırpıp,yağımızı ve sütümüzü ilave edelim.
Ufalanmış peyniri de ilave edip iyice karıştıralım.
Kıyılmış Dereotunu ve tuzu ilave edip karıştırmaya devam edelim.
Elenmiş Unu ve kabartma tozumuzuda ekleyip karıştırıp koyu bir hamur elde edelim.
Karışımı yağlanmış kek kalıbımıza döküp üzerine çörekotu ve susam serptikten sonra önceden ısıtılmış 160 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirelim...


AFİYET OLSUN

SEVGİLER,ÖPÜCÜKLER...

NOT: Emre'm İyileşti,Tüm hızıyla yaramazlıklarına kaldığı yerden devam ediyor:)))
Geçmiş Olsun dilekleriniz için sonsuz teşekkür ederim...






Devamını Oku...

13 Mayıs 2008 Salı

Akşam Çayı Sofrası

0 yorum
Gözde ve Cengizhan ile Akşam Sofrası

BANA GÖRE EN ZOR SOFRA :)
Sizde benim gibi düşünürmüsünüz bilmem ama benim için çeşitlerine karar verilmesi en zor sofra akşam çayına oturmaya gelen misafirlere hazırladığım sofradır. Akşam yemeğine yada beş çayına gelecek olan misafirler için listenin çatısı az çok bellidir. Akşam yemeğinde; çorba, ana yemek, zeytinyağlı, salata vede beş çayında bir tatlı, bir tuzlu birde salata gibi. Ama akşam yemeğinden sonra "size çaya gelelim" diyen misafir, beni deyim yerinde ise kilitler:)
Yemekten sonra gelecekleri için aslında sadece tatlı ve meyva yeterlidir ama buda benim gözüme çok az görünür, börek, çörek tarzı birşeyler yapsam bu seferde yenmeyip ziyan olur.
Son günlerde alışkanlık haline getirdiğim tarz ise, misafirlere "akşam çayına gelin, ama çok tok gelmeyin, öyle kallavi bir şeyler hazırlamayacağım ama atıştırırız bir şeyler" demek:)
Bu şekilde olunca çok rahat ediyorum, yemek hazırlamaktan çok hoşlanmadığım için hem zevkle aperatif birşeyler hazırlamış oluyorum, hemde misafirlerin karnı doymuş oluyor:)

Gözde ve Cengizhan ile Akşam Sofrası

Fotoğraftaki sofrayı, geçtiğimiz hafta içi akşam oturmasına gelen :) cici komşularımız, Cengizhan ve Gözde için hazırladım. Tüm çeşitlerin toplam hazırlanma süresi, 1,5 saat kadar sürdü. Patatesler haşlanırken, patlıcanlar fırında közlendi, patates ve patlıcan salatalarını yaparken, kabaklar kızardı ve hazırladığım milföy börekleri fırının sıcaklığında dinlendi:) Sözün özü, işten eve gelince, planlı bir çalışma ile kısa sürede bir çok çeşit hazırlayabiliriz. Benim gibi, çalışan bayanlar için fikir olması açısından sizlerle paylaşmak istedim.

Soframızda nelermi vardı?

Peynirli Milföy Böreği

Milföy böreklerin yapımı o kadar kolayki, ayrı bir yazıda yayınlanmayı haketmiyor :) 5 adet kare milföy hamurunu, unlanmış tezgahta hafifçe açarak incelttim. Ortasına biraz peynir koyarak, kare olacak şekilde kapattım. Üzerine yumurta sarısı sürdüm ve haşhaş tohumu serptim. Patlıcanlar közlendiği için hala ılık olan fırında yarım saat kadar dinlendirdim. (Oda sıcaklığında da yarım saat kadar dinlendirseniz olur) Misafirler geleceğine yakın 180 derecede ısıtılmış fırında, 20-25 dk. kadar pişirdim. Milföy böreğinin, ılık bir ortamda dinlendirilmesi fikrini Oktay Usta'nın programında izlemiştim. Gerçekten söylediği gibi, çok daha pufidik ve yumuşak oluyor bu şekilde.

Patates Salatası

Patates Salatası'nı her zaman yaptığım gibi çok oyuncaklı yapmadım. Patatesleri haşladım ve henüz sıcakken zeytinyağ, limon, tuz, kuru fesleğen, doğranmış taze nane ve kıvırcık salata ekledim.

Pratik Pasta

Sadece pastayı bir gün önceden yaptım ve Siret'ciğimin temel tarifini uyguladım. Farklı olarak, pandispanyasına, 1 türk kahvesi fincanı yoğurt ekledim. Sonuçtan çok memnun kaldım, hatta sonraki günlerde iki kez sade pandispanya pişirdiğimdede yoğurt ekledim ve kabarması çok hoşuma gitti. Sanırım bundan sonra klasik kek'lerde olduğu gibi pandispanyaya da hep yoğurt ekleyeceğim :)

Devamını Oku...

11 Mayıs 2008 Pazar

Elmalı Ay Çöreği

0 yorum
Elmalı Kurabiye

KENDİNİ AY ÇÖREĞİ SANAN ELMALI KURABİYE :)
Aslında başlık olarak; elma ile barıştım:) yazacaktım ama sonra bu başlığı daha uygun gördüm. Benim kış meyvaları ile ne yazıkki hiç aram yok, elma, mandalina, portakal bütün kış boyunca neredeyse hiç yemediğim meyvalar. Sağolsun eşim bolca tüketir bende kabukları ile kek ve kurabiye yaparım:) Hele pişmiş elmayı ağzıma sürmem, ama söz konusu bir yiyeceğin çöpe gitmesi ise bir anda akan sular durur bende, illaki değerlendirmek isterim bir şekilde.
Kayınvalidemin getirdiği, bir poşet dolusu elmada buzdolabında uzun süre bekledi ve atmaya kıyamayacağım için tarafımdan elmalı bir harç haline getirildi :)
Buzlukta kendisine görev verileceği günü beklemeye başladı ve geçen hafta sonu, akrabalar toplandığında, mini tart hamurundan yola çıkılarak, elmalı kurabiye ile elmalı milföy dilimleri haline geldi.
Ben sadece tadını kontrol etmek amacı ile ucundan tattım ama misafirlerin hepsi çok beğendiklerini ve tarifi yayınlayıp, elma ile arası iyi olanlara önermemi söylediler :)
Bende yerine getiriyorum.

Malzemeler

Hamuru için;
  • 250 Gr. (1 Paket) Margarin yada Tereyağ
  • 2 Adet Yumurta
  • 1 Su Bardağı Toz Şeker
  • 1 Paket Kabartma Tozu
  • 3 Su Bardağı Un

Elmalı Harç için;

  • 2 Adet Orta Boy Elma
  • 2 Yemek Kaşığı Şeker
  • 1 Çay Kaşığı Tarçın
  • 2 Yemek Kaşığı Ceviz (irice kırılmış)

Yapılışı

Elmalı Harç için;

  • Elmaları kabukları ile birlikte rendeleyin, şeker, tarçın ve cevizi ekleyip, orta ateşte 5-10 dk. elmalar yumuşayıncaya kadar pişirin ve soğumaya bırakın.

Hamuru için;

  • Öncelikle yağınızı çok kısık ateşte eritin ve soğumaya bırakın.
  • Yağ soğuyunca (yada oda sıcaklığında kullanmak isterseniz yumuşayınca) diğer malzemeleride katıp, unu azar azar ekleyerek biraz sertçe bir hamur yoğurun.
  • Hamuru oda sıcaklığında yarım saat dinlendirin.
  • Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp, elinizle veya bir oklava yardımı ile yarım cm. kalınlığında açın. Kenarlarından keserek üçgen şekli verin. Üçgenin geniş tarafına 1 yemek kaşığı kadar harçtan koyun ve kenarlarını içe kıvırmadan sigara böreği sarar gibi sarın. Uçlarını içe doğru çevirerek, ay çöreği şekli verin. (Çörekleri mümkün olduğu kadar küçük yapın, pişerken büyüyorlar)
  • Çörekleri, yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye aralıklı olarak dizin, üzerlerine yumurta sarısı sürün ve önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 25-30 dk. pişirin.

Elmalı Kurabiye

NOT 1: Çöreklerde kullandığım hamur tam anlamı ile çok amaçlı bir hamur. Hamuru bütün veya mini tart kalıplarına koyup, üzerine istediğiniz bir malzemeyi koyarak tart yapabilir, yada ay çöreği şekli yerine istediğiniz bir kurabiye şekli verebilirsiniz. Dışı kıtır içi yumuşak, nefis bir kurabiye oluyor.

NOT 2: Çöreklerin üzerine süreceğim yumurta sarısının içine bir çay kaşığı pekmezde ekledim, hoş bir tat veriyor ama hemen kızardığı için, çörekler pişene kadar bazı yerleri yanıyor, siz isterseniz eklemeyebilirsiniz.

NOT 3: Elmalı harcı ben biraz fazla hazırladım ve aynı harç ile elmalı milföy dilimleride yaptım, size ölçüleri bu kurabiyede kullandığım kadarı ile verdim, sizde elinizdeki hamur miktarına göre malzemeleri arttırabilirsiniz.

NOT 4: Elmalı harcı hazırladıktan sonra, soğutup bir buzdolabı poşetine koyarak, derin dondurucuya kaldırabilir ve harcı uzun süre saklayabilirsiniz. Kullanacağınız zaman, mikro dalga fırında buz çözdürme yaparak yada fırında ısıtarak çözdürebilirsiniz.


Benzer Tarifler;

Devamını Oku...

7 Mayıs 2008 Çarşamba

Körili Kurabiye

0 yorum
Körili Kurabiye

KÖRİLİ BRETZEL...
Körili kurabiye, başlıktaki adı gibi oldukça farklı bir kurabiye :) Pastanelerde satılan tuzlu kurabiyeleri andırıyor, tek farkı çok baskın bir köri tadı olması.
Köri'yi pilav yada tavuk yapmak için almıştım ama mutfağımda ilk kez köri kullanmak bir kurabiyeye kısmet oldu :)
Birde, tarifte krema yer alıyor, ama açıkçası ben kremanın nasıl bir etki yarattığını çözemedim. Yani; herhangi bir kurabiyenin malzeme listesinde, yoğurt olursa yumuşak yada sirke olursa kıyır kıyır olacağını tahmin ederiz ya, işte krema böyle bir şey değil:) Yani sadece lezzet veriyor. Kurabiyeyi, hafta sonu akrabalarımız için yapmıştım, bu sofra'dan arşivde olmayan tarifleri sırayla yayınlayacağım, sevgili Handan'cığım, Semra'cığım ve Neslihan'cığımın isteği üzerine önceliği körili kurabiye'ye veriyorum:)

Malzemeler
  • 225 Gr. Tereyağ yada Margarin
  • 100 ml. (1/2 Kutu) Krema
  • 3 Su Bardağı Un
  • 1 Çay Kaşığı Tuz
  • 2 Tatlı Kaşığı Köri
  • 1 Yumurta Sarısı ve Haşhaş Tohumu (üzeri için)

Yapılışı

  • Öncelikle yağı eritin ve ılınmasını bekleyin, krema, tuz ve ve köri'yi ekleyin ve mikserle biraz çırpın. Unu azar azar ekleyerek çok sert olmayacak şekilde bir hamur yoğurun.
  • Hamuru oda sıcaklığında yarım saat kadar dinlendirin. İstediğiniz bir şekli verip, tepsiye dizin ve üzerine yumurta sarısı sürün. Çörekotu yada haşhaş tohumu ile süsleyin.
  • 180 derece de ön ısıtma yapılmış fırında 20-25 dk. pişirin.

Körili Kurabiye

NOT 1: Tarif; Lezzet dergisi Nisan/08 sayısından, Sn. Hayal Demirkol'a ait. Hayal hn. dergide, kurabiyelerin üzerini biberiye ile süslemiş ve tuzu 1 tatlı kaşığı olarak kullanmış. Bu şekilde hem ben ve hemde misafirler lezzetli ama tuzlu yorumu yaptığı için, ben tarifte bir çay kaşığı dedim.

NOT 2: Kurabiyeleri, bir hafta önceden pişirip, buzluğa koydum. Buzluktan, çıkarttıktan yarım saat sonra fırından yeni çıkmış gibiydiler. Aynı şekilde, sofradaki bir çok çeşidi (Elmalı ay Çöreği, Elmalı Milföy Dilimleri, Havuçlu Kek) önceden hazırlayıp buzluğa koydum ve sabahtan oda sıcaklığına çıkartıp, çözdürdüm. Sizede kalabalık misafirlerinizi, çok çeşitli bir sofra ile karşılamak için bu yöntemi öneririm.

Devamını Oku...

5 Mayıs 2008 Pazartesi

ZEYTİNYAĞLI FASÜLYE

0 yorum
Uzun zamandır bloğumu ve sizleri çok ihmal ettim.

Yavru aslanım yine grip oldu ve salya sümük onunla uğraşıyorum günlerdir...
Nereden nasıl ne zaman kapıyor hiç anlayamıyorum...yürümeye başladıktan sonra sık sık parka gidiyoruz sanırım oralarda kapıyor şifayı..koşmayıda öğrendi terliyor,zıplıyor sonrada hastalanıyor:(

Derdini de anlatamıyor yavrum iştahsız, keyifsiz, çok sıkıntılı günler geçiriyoruz oğlumla:(
İlaçlarını içirmekte apayrı bir dert zaten,saçlarıma elektrik verilmiş gibi dolaşıyorum ortalıkta...
Günde 3 defa 3er tane şurubu içirmek için çeşitli aşamalardan geçmek zorunda kalıyorum...
Önce tv de uygun bir reklam bekliyorum,bebek bezi reklamı olması oğlum tarafından özellikle tercih ediliyor:)
Reklamı bulduktan sonra tvnin sesini iyice açıp dikkatini televizyona vermeye çalışıyorum... Yavruyu ürkütmeden mama sandalyesine oturtuyorum,sonra zorla önlüğünü takıyorum, veeee son aşama ellerini tutup bir taraftan da şurubu içirmeye çalışıyorum :(((
3 tane olması da ayrı bir dert...bu son bu son diyip dayıyorum kaşığı:)
yarısını içiyor yarısını da püskürtüyor...kısacası berabere kalıyoruz :)))

Allah bana sabır, oğluma da şifa versin diyorummmmm veeee zeytinyağlı fasülyeme geçiyorum hemen:)




MALZEMELER:

½ Kg.taze fasulye
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet kücük soğan
2 diş sarımsak
4 adet kesme şeker
2 adet orta boy domates
1 tatlı kasığı domates salçası
tuz
su




YAPILIŞI:

Önce bebemizi türlü aşamalardan geçip uyutuyoruz:)
sonra ohhhh diyip kahvemizi içiyoruz .

Sessiz ve seri bir şekilde mutfağımıza girip fasülyeleri güzelce yikayip, kılçıklarını ayıklayıp,doğruyoruz..
Tenceremize yagımızı koyup soğanı ve sarımsağı hafif pembeleştirip,küp küp doğranmış domateslerimizi ve salçamızı,tuzumuzu şekerimizi ilave edip tekrar karıştırıyoruz.
Yıkanmış ve doğranmış fasülyelerimizi de ilave edip 1-2 dakika rengi değişene kadar karıştırıp sıcak suyumuzu ilave ediyoruz.
Fasülyeler piştikten sonra soğuk soğuk servis yapıyoruz



AFİYETLER OLSUN...


SEVGİLER , ÖPÜCÜKLER
Devamını Oku...

Çay Daveti Sofrası

0 yorum
Mevlid-4 Mayıs

AKRABALAR TOPLANDI...
Bu kadar kalabalık bir akraba grubu ile en son Ramazan ayında iftar sofrasında buluşmuştuk. Hafta sonu 18 kişilik çekirdek aile (!) grubumuza, tüm akrabalarda eklenince, gündüz hanımlar ile çocuklar ve akşam eşler ilavesi ile birlikte oldukça yoğun bir gün yaşandı evimizde.
"Yediğin içtiğin senin olsun, gördüklerini anlat" atasözümüzün tersine, blogun formatı gereği, hareketli günümüzden, doğal olarak yediklerimiz yansıyacak bloga:) Lafı fazla uzatmadan, detaylara geçiyorum.

Mevlid-4 Mayıs

Misafirlerin sayısı bir hayli fazla olunca, herkesin sevdiği çeşitlerden rahat rahat alabilmesi için masa düzenini mutfağa ve açık büfe olarak kurdum. Konsolun üzerinede içecek büfesi hazırladım. Herkes çayını, kahvesini kendi zevkine göre hazırladı, yiyeceklerde tabaklarda artıp, ziyan olmamış oldu böylelikle. Soframızda, fotoğraftakilerin haricinde Kısır ve Yaprak Sarma'da vardı. Eşim fotoğrafları çekip, hanımları baş başa bırakmak istediği için:) henüz hazırlık aşamasında olan Kısır ve Yaprak Sarma'nın tabakları boş olarak kaldı:) Sevgili kayınvalidem, kısır, yaprak sarma, açma ve irmik helvasını yaparak üzerimdeki yükü büyük ölçüde aldı. Siret Yenge'de patatesli böreği yapınca bana sadece tatlıları ve kurabiyeleri hazırlamak kaldı.

Soframızda nelermi vardı?

Mevlid-4 Mayıs

Sofranın yarısını tatlılar, diğer yarısını tuzlular olarak planladım. Bebek kurabiyeleri'nde kullandığım klasik kurabiye hamuruna kalıpla çiçek şekli vererek sundum, özellikle çocuklar onca çeşit arasında sadece bu kurabiyeye ilgi gösterdiler ve hatta içlerinden bir tanesi "çiçek kurabiye istiyorum" diye ağladı desem:)

Mevlid-4 Mayıs

Çilekli pasta'nın yanısıra birde çikolatalı pasta yapmayı düşündüm ama ikisi birden çok fazla olur diye, Havuçlu Kek yapıp üzerine çikolata sos döktüm.

Çilekli pasta ise kelimenin tam anlamı ile harika oldu, tam bir bahar pastası. Normalde misafirlerin yanında kendi yaptıklarımı övmeyi sevmem, hatta "şurası şöyle olsa daha iyi olurdu" derim hep, ama bu pastaya ben bile söyleyecek bir şey bulamadım, şahaneydi :) Pandispanyasını, yoğurtlu sade pandispanya tarifi ile hazırlayıp üçe ayırdım, kendinden nemli bir kek olduğu için ıslatmadım, ara kremasını da tiramisu kreması gibi hazırladım ve ara katlara bolca minik minik doğradığım çilekleri serptim, üstünüde krem şanti ile kapladım.

Elmalı Ay Çöreği

Elmalı Milföy Dilimleri

Körili Kurabiye

Devamını Oku...