Banner 468 x 60px

 

23 Ekim 2007 Salı

Havuçlu Kek

0 yorum
Havuçlu Kek

ANNEMİN KLASİKLERİNDEN...
Son günlerde arkadaşlarımla yapılan sohbetlerde konu dönüp dolaşıp hep aynı yere geliyor. "Blogunda güzel ve farklı tarifler var ama annenin ve senin yıllardır yaptığınız, artık sizinle özdeşleşmiş lezzetler yok"...
Çok da haklılar, benim yıllarca gelen her misafire
tiramisu ve kabaklı salata yaptığım gibi, annemden de mutlaka mahlepli kurabiye ve havuçlu keki istenir. Çünkü inanılmaz güzel yapar. Evlendiğimden günden beri her ikisinide sıklıkla yapmama rağmen tam olarak annemin lezzetini yakalayamıyordum. Hafta sonu havuçlu kekimi yiyen eşim "Sen, anneni geçmeye başladın" deyince, artık emin oldum ve tarifi sizlerle paylaşmak istedim.

Malzemeler
  • 4 Adet Yumurta
  • 1 Su Bardağı Sıvı Yağ
  • 2 Su Bardağı Şeker
  • 3 Su Bardağı (Rendelenmiş) Havuç
  • 2,5 Su Bardağı Un
  • 1 Su Bardağı (İri Çekilmiş) Ceviz
  • 1 Adet Limon Kabuğu Rendesi
  • 2 Tatlı Kaşığı Tarçın
  • 1 Paket Kabartma Tozu
  • 1 Paket Vanilya

Yapılışı

  • Yumurtaları ve şekeri, şeker eriyinceye kadar çırpın. Yağı ekleyin ve çırpmaya devam edin.
  • Toz malzemeleri (un, tarçın, kabartma tozu ve vanilya) bir kaba eleyin. Limon kabuğu ve havuç rendesini ekleyin.
  • Çırptığınız sıvı malzemeyi (yumurta, şeker, yağ) karışıma ekleyerek çok az daha karıştırın.
  • Katı yağ ile yağlayıp, un serptiğiniz kalıba dökün ve 180 derecede yaklaşık 50 dk. (batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar) pişirin.

Havuçlu Kek

NOT 1 : Üzerine çikolata sos dökmeniz şart değil, sade olarak da nefis bir kek, ben de ilk kez soslu denedim ve muhteşem oldu.

NOT 2 : Kek karışımı miktar olarak fazla oluyor, büyükçe bir kalıp kullanmanızda yarar var.

NOT 3 : Kekin annemin yaptığı orjinal tarifinde şeker miktarı 2,5 su bardağı. Ben yukarıdaki ölçüler ile yapıyorum ama siz daha tatlı bir kek yapmak isterseniz annemin ölçülerini kullanabilirsiniz.

Havuçlu Kek (Tepside)

TEPSİDE HAVUÇLU KEK...
Havuçlu keki, çok sık yaptığımı söylemiştim. Geçen hafta sonu arkadaşımızın evinde otururken, beş çayına bir kek olsa ne güzel olur diye düşündük. "Ben havuçlu kek yapayım" dedim hemen :) Ama bu sefer hem kendi evimde değilim, hemde kek kalıbı yerine tepside yapmak zorundayım diye çok panikledim ve daha bir özendim, "Bu kadar meşhur havuçlu kek bumuymuş" demesinler diye :) Her zamankinden farklı bir sıralama ile yaptım ve muhteşem güzel oldu bana göre. Eğer vakit sorununuz yoksa ve yumuşacık pufidik bir kek yapmak istiyorsanız yukarıdaki malzemeler ve aşağıdaki yapılış şekli ile yapmanızı şiddetle öneririm.

Yapılışı
  • Yumurta aklarını cam bir kasede, krem şanti kıvamına gelinceye kadar mikser ile çırpın. 1 su bardağı şekeri azar azar ekleyip 2-3 dk. daha çırpın.
  • Ayrı bir kasede yumurta sarılarını ve 1 su bardağı şekeri, şeker eriyene kadar mikser ile çırpın. Yağı ekleyerek çok az daha çırpın.
  • Bir kaseye havuçları ve limon kabuğunu rendeleyin, ceviz ekleyerek karıştırın. Önce yumurta sarısı, şeker ve yağ olan karışımı ekleyip çırpın, yumurta akları ve şeker olan karışımı da ekleyip hafifçe çırpın. Üzerine, un, kabartma tozu, tarçın ve vanilyayı birlikte eleyin ve mikserin en düşük seviyesinde yada kaşıkla karıştırın.
  • Karışımı yağlı kağıt serdiğiniz bir tepsiye dökün. (Kek karışımının kalınlığı 1 cm. olacak şekilde bir tepsiye yada herhangi bir kalıba dökerseniz, fotoğraftaki kalınlıkta bir kek elde edersiniz)
  • 175 derecede, yaklaşık 30-35 dk. (batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar) pişirin.
Benzer Tarifler;

& Havuçlu Damla Çikolatalı Muffin

0 yorum:

Yorum Gönder