18 Eylül 2011 Pazar
domatesli sarı mercimek çorbası
Mercimek çorbası yaparken üç çeşit mercimek kullanırız. Bunlar yeşil mercimek, kırmızı mercimek ve sarı mercimek çeşitleridir. Kırmızı ve sarı mercimek çeşiti birbirlerinden renklerinden başka ayrılıkları yoktur, ikizdirler. Yeşil mercimek ise, diğer mercimeklerle yakından veya uzaktan bir ilgisi yoktur. Ortak yanları sadece isim benzerliğidir. Yeşil mercimeğin kabuğu soyulduğu vakit, ortaya sarı renkli mercimek çıkar ve piyasada bu mercimeği bulmak mümkün. Tarifimde kullandığım mercimek yeşil mercimekten elde edilen sarı mercimek değildir. Mercimek yemekleri yaparken veya alırken mercimeğin kabukları atmamış, küflenmemiş, filizlenmemiş olmasına fazlasıyle dikkat etmeliyiz. Sultan böyle yapıyor, özellikle mercimeği alırken tanelerin cücük 'filiz' yapmamış olmasına bakıyor. Tarifim sıradan mercimek çorbası; patates kullandığım için un, domates kullandığım için salça kullanmadım. Hadi bakalım kolay gelsin.
Neler Lazım
bir çay bardağı sarı mercimek
bir domates
bir soğan
bir patates
bir kaşık tereyağı
beş bardak sıcak su
tuz
Yapılması
domates ve patatesi rendeleyin, soğanı doğrayın
mercimeği yıkayın ve süzün
yağ içerisinde soğanı kavurun
üzerine patatesi ilave edin ve kavurun
ardından domatesi ilave edin kavurun
üzerine 5 su bardağı suyu ilave edin
tencereyi bir kez fokurdatın ve kapağı kapayın
ağır ateşte çorbayı 30 dakika pişirin
ardından blendırdan geçirin ve tuzunu ayarlayın
baharat ve limon ilavesiyle gönlünüzce servis edin
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder