Banner 468 x 60px

 

17 Kasım 2009 Salı

İrmik Helvası

0 yorum
İrmik Helvası

TATLI PİLAV :)
Evet, evet. İrmik helvasının adı buydu benim için, annem her yaptığında "tatlı pilav"mı yaptın?" der ve açıkçası çokta sevmezdim.
Bu konudan daha evvelde sözettim, annemin sürekli yaptığı ve benim çoğu zaman; "başka ne var?" şeklinde burun kıvırdığım bir çok lezzeti şimdi bayıla bayıla yiyorum, nedeni artık kırk yılda bir annem yaptığında yiyor olmam sanırım.
Geçenlerde, Etli Biber Dolması canım isteyince farkettim bunu :)
Hafta sonu; balık'tan sonra en iyi hangi tatlı gider diye annemle konuşurken, önce Fırında Tahin Helvası yapalım dedik, sonra aklıma birden irmik helvası geldi.
Benim çok aram olmadığını bilen annem şaşırdı önce, - hayırdır dedi ? :) gözleri ile her zamanki imasını yaparak; "canın mı çekti ?" :)
Hayır, dedim kendim için değil blogum için istiyorum :)
Uzun zamandır, irmik helvası tarifi isteyen, yorum yazan yada mail atan okuyucularım var onlar için :) Handan'cığım özellikle senin için ! Şimdiden afiyet olsun :)

Tatlıyı, kaşla göz arası ve zaman zaman farklı şekillerde yapan annem, ben başına kağıt kalem ile dikilip, yaptığı her şeyi not alınca biraz panikledi başta, bende dedim rahat ol, sanki ben yokmuşum gibi davran ben izliyorum :)
Yıllar içinde sürekli yapa yapa eli alıştığı için, bazen sadece süt, bazen su ile bazen sırf tereyağ bazende sadece margarin ile yaparmış annem, her şekilde de güzel oluyor dedi. Ama herkesin en beğendiği şekli, karışık olanmış, yani hem su ve süt, hemde tereyağ ve margarin.
Bende blogumda en güzel hali hangisi ise o olsun istediğim için bu halini seçtik ve yaptık.
Bence nefis oldu, altı kişi kocaman tencereyi bitirdik, balıktan sonra da iyi gitti hakikaten.
Yapımı biraz el oyalıyıcı ama oldukça basit olan bu tatlıyı, püf noktalarına da dikkat ederseniz eğer, ani gelen misafirlere bile şipşak hazırlayabilirsiniz.

Malzemeler
  • 2 Su Bardağı (350 gr.) İrmik
  • 75 Gr. Tereyağ
  • 100 Gr. Margarin
  • 2 Yemek Kaşığı (dolmalık) Çam Fıstığı
  • 2 Su Bardağı (400 gr.) Şeker
  • 1,5 Su Bardağı (300 ml.) Süt
  • 1,5 Su Bardağı (300 ml.) Su
  • Tarçın (üzeri için)

Yapılışı

  • Çelik tencereye 1 yemek kaşığı kadar margarini koyun ve çam fıstıklarını ekleyin. Orta ateşte fıstıkların hafifçe rengi dönene kadar kavurun. (çok kahverengi olmasınlar)
  • Fıstıkların rengi hafif dönünce, kalan margarin ve tereyağını ekleyin ve ateşi çok kısık hale getirin. Yağları yakmadan soğuk şekilde eritin.
  • Ayrı bir tencerede, süt, su ve şekeri karıştırın. Orta ateşte kaynayana kadar sürekli karıştırın. Kaynadıktan sonra ateşi kısın ve 3-4 dk. kaynattıktan sonra, kapatın.
  • Eriyen yağa, irmiği ekleyin ve hiç bırakmadan sürekli karıştırarak, irmiklerin rengi kahverengiye dönünceye kadar kavurun.
  • İrmikler kavrulunca, sütlü şerbeti ekleyin. (Eklediğiniz şerbetin sıcaklığı, elinizi yakacak gibi olmalı, eğer ılınmış ise, tekrar ısıtmalısınız)
  • Şerbeti ekledikten sonra, hafiçe karıştırın ve kapağını kapatarak kısık ateşte 10-15 dk. pişirin. İrmikler şerbeti çekip, pilav görüntüsü alınca, ateşi kapatın.
  • Servis ederken üzerine tarçın serpin ve ılık servis edin.

İrmik Helvası

NOTLAR ve ÖNERİLER;

  • Tatlının en önemlisi püf noktası; kısık ateş ile kavurmak. İrmiğin güzel kabarabilmesi için, birden kavrulmaması çok önemli. Bu nedenle irmiği kavururkenki ateş, çay demler gibi çok ama çok kısık olmalı. Şerbeti ekledikten sonraki ateş ise, normal yani pilav pişirdiğimiz kısık ateş olabilir.
  • İrmikli tatlıların diğer tatlılardan farkı şerbetinin de sıcak eklenmesi. Hamurlu tatlılardaki gibi, biri sıcak biri soğuk olmayacak. İrmiğin kabarabilmesi için bu önemli.
  • İrmiğin, rengi kahverengi olmuşmu anlamak için, şerbetin üzerine minik bir tutam atın. Beyaz ile birlikte yarattığı kontrastan, daha ne kadar kavurmanız gerek, anlayabilirsiniz.
  • Tatlıyı isterseniz tamamen tereyağ ile yapabilirsiniz. Ben tereyağ olarak; Trabzon-Vakfıkebir tereyağ kullanıyorum. Çok ağır bir aroması olan ama çok lezzetli bir yağ, diğer tereyağlar margarin gibi nötr geliyor ondan sonra :) Anneme göre bu kadar yoğun bir aroma tatlıda hoş olmayacağı için, biz margarin ile karışık kullandık ve bence çok güzel oldu. Sizede bu şekilde öneririm. Margarin olarakta "Sana-Tereyağ Tadında" markasını kullanıyorum ve memnunum.
  • Tatlıyı hemen servis etmeyecekseniz, servis ederken biraz ısıtmanızı öneririm. Yanına arkadaşta isterim diyorsanız, kaymaklı dondurma derim :)

İrmik Helvası

0 yorum:

Yorum Gönder