İFTAR SOFRASI İÇİN HAFİF BİR SEÇENEK...
Arka arkaya pilav tarifleri verince, hem de bu pilavlar başlı başına bir yemek gibi olunca şimdi bu zeytinyağlı biraz hafif göründü gözüme :)
Ama yazın sıcaklığını hala yaşadığımız bu günlerde, iftar sofralarımızda zeytinyağlılara da yer var diye düşünüyorum.
Bu yaz çok sevdiğim semizotunu bol bol tükettim, çoban salatanın içine ekledim, yoğurtlu semizotu salatası yaptım ama en en sevdiğim şekli; zeytinyağlı semizotu.
İster ılık, ister soğuk, yanında sarımsaklı yoğurt ile neredeyse her sofraya yakıştırıyorum ben bu yemeği hatta yazın mangal sofralarına bile eşlik etti çoğu zaman.
Genelde zeytinyağlıları tüm malzemeleri çiğ olarak karıştırıp pişirmeme rağmen, zeytinyağlı semizotunu soğanı ve domatesi hafif kavrulmuş seviyorum, tarifi de bir kaç denemeden sonra en beğendiğim hali ile yazıyorum.
Malzemeler
- 1 Demet Semizotu (ortalama 500 gr.)
- 1 Adet Soğan (küp küp doğranmış hali ile 1/2 su bardağı)
- 2 Adet Domates (rendelenmiş hali ile 1 su bardağı)
- 1 Diş Sarımsak
- 1 Çay Bardağı Kırık Pirinç
- 1 Çay Bardağı Zeytinyağ
- 2 Çay Bardağı Su
- 1 Tatlı Kaşığı Toz şeker
- 1 Tatlı Kaşığı Biber Salçası (isteğe bağlı)
- Tuz
Yapılışı
- Öncelikle semizotlarının sap kısımlarını (topraklı kısmını) keserek, doğrayın. Yapraklarını bütün olarak koparıp, sadece saplarını doğramanız yeterli olacaktır. Hiç kum kalmayacak şekilde bol su ile yıkayın ve suyunu süzün.
- Zeytinyağ ile soğanı, soğanlar şeffaflaşıp hafif pembeleşene kadar kavurun.
- Domates rendesi ve salçayı ekleyip, 1-2 dk. daha kavurun. (domatesin çiğ kokusu gidene kadar kavurmanıza gerek yok, çok az kavurmanız yeterli)
- Semizotunu, irice doğradığınız sarımsağı, tuz, şeker ve suyu ekleyip, karıştırın.
- Pirinçleri yıkayın ve semizotlu karışımın üzerine serpiştirin. Kaynayınca ocağı kısıp, 15-20 dk. pişirin. (Semizotu saplarının veya pirinçlerin tadına bakarsanız, yemeğin pişip pişmediğini anlarsınız, saplar ve pirinçler yumuşamış ise pişmiş demektir.)
0 yorum:
Yorum Gönder