Banner 468 x 60px

 

9 Haziran 2008 Pazartesi

Bezelye Yemeği

0 yorum
Bezelye Yemeği

ETSİZ, SOĞANSIZ BEZELYE OLUR(MUY)MUŞ...
Evet, olurmuş. Mutfakta hiç bir şey tabu değilmiş, yemekler böyle yapılır, şu konmazsa bu yemek olmaz gibi bir şey yokmuş :) Annem, artık yemek yapmayı öğrenme zamanımın geldiğini düşündüğünde, "bütün sıcak yemekler, aşağı yukarı aynıdır" dedi. "Önce soğanları kavurursun, kıymalı yada etli yapacaksan, eti eklersin, sonra salçayı, sebzeyi, suyunu, tuzunu vs.." pişirdin gitti. Tüm sebzeler içinde, birer örnek yapmıştık birlikte. Sonrada zeytinyağlı yemekler yaptık, onlarında pişirilme sırası hemen hemen aynı idi. "Tamam, oldu bu iş, yemek yapmaya ne varmış" demiştim.

Ama öyle değilmiş, annelere nacizane tavsiyem, kızlarınıza yemek yapmayı nişanlı iken öğretin yani evleneceği erkek ve nasıl yemeklerden hoşlandığı belli olduktan sonra... Öncesi zaman kaybı :)

Benim evliliğimde, ilk altı ay "-sen yemek yapmayı bilmiyorsun, -bu yemek olmamış, -soğanlı bu, - salçası az olmuş." gibi cümleler ile geçti, özene bezene yaptığım yemekleri oturup, tek başıma yedim. Baktım böyle olmuyor, ev ve eş şartlarına uyumlu yemekler üretmeye başladım, şimdi "sen artık oldun, yaradı sana bu blog işi, aferin çok güzel olmuş" cümlelerini duyuyorum :)
Artık, tüm sıcak sebze yemeklerini soğansız pişiriyorum, eksiği azıcık şeker ile kapatıyorum, sebzeleri (patates yemeğinde bile) mutlaka kavuruyorum, biber salçasını ve bir-iki diş sarımsağıda ekledimmi, ortaya gayet lezzetli yemekler çıkıyor.
Sizde, yemeklerde soğandan hoşlanmıyorsanız yada "soğan iyi güzelde doğradıktan sonra elimden kokusu gitmiyor" diyenlerdenseniz, kesinlikle öneririm.

Malzemeler
  • 3 Su Bardağı Bezelye (ayıklanmış)
  • 1 Su Bardağı Patates (minik minik doğranmış)
  • 1/2 Su Bardağı Havuç (minik minik doğranmış)
  • 1 Yemek Kaşığı Domates Salçası
  • 1 Yemek Kaşığı Biber Salçası
  • 1 Çay Bardağı Zeytinyağ
  • 2 Diş Sarımsak (iri iri doğranmış)
  • 2 Adet Kesme Şeker
  • 3 Su Bardağı Su
  • 1 Adet Bulyon (isteğe bağlı)

Yapılışı

  • Zeytinyağını orta ateşte ısıtın, havuçları ve sarımsakları ekleyip, havuçlar hafifçe sararana kadar 1-2 dk. kavurun. Salçaları ekleyin ve karıştırmaya devam edin. (Bu aşamada 1-2 yemek kaşığı su eklerseniz, salçanın top top görüntüsü gidip krema gibi bir kıvama ulaşır)
  • Bezelyeleri ekleyin ve 3-4 dk. sürekli karıştırarak kavurun. Patatesleri ekleyin ve 1-2 dk. daha kavurun.
  • Kaynar suyu, şekeri, bulyonu ekleyin (bulyon koymayacaksanız, tuz ekleyin) ocağın altını kısın ve 25-30 dk. bezelyeler yumuşayıncaya kadar pişirin.

& Bezelyeyi taze değilde, dondurulmuş olarak kullanacaksanız, ilk önce 1-2 dk. kaynatıp süzün. Bu şekilde, buzluk kokusu gitmiş olur.

& Tariflerde, orta boy havuç, patates gibi tanımlamalardan çok hoşlanmıyorum. Orta boy biraz göreceli bir kavram bana göre :) Bu nedenle, Havuçlu Kek'te olduğu gibi, sebzeleri hazırladıktan sonra su bardağı ile ölçtüm.

0 yorum:

Yorum Gönder