Banner 468 x 60px

 

19 Mart 2008 Çarşamba

Zeytinyağlı Kereviz

0 yorum
Zeytinyağlı Kereviz

KEREVİZ BİTMEDEN...
Ben kış mevsiminin tüm sebzelerini çok severim, helede zeytinyağlı yapılırsa. Kereviz, pırasa, ıspanak ilk aklıma gelenler. Meyvelerini sevmem ama...
Bütün kış toplasanız bir elma, iki portakal girmemiştir bünyeme :( Portakalı eşim yer bende kabuklarını rendeleyip, kek ve pasta yaparım, ne kadar sağlıklı değilmi? :(
Kış olsun yaz olsun sebzeleri zeytinyağlı, beyaz renkte ve buz gibi soğutulmuş severim. Yanında da bir dilim taze, çıtır ekmek daha ne olsun.
Zeytinyağlı kerevizi; akşam yemeği daveti'ne gelen misafirlerimiz için pişirmiştim. Bu tarz yemekler ile eşimin arası hiç iyi olmadığından, misafir geldiğinde fırsatı kaçırmayıp iki çeşit zeytinyağlı hazırlamıştım:) Kereviz, mutfakla arası iyi olan bayanların gözü kapalı yaptığı bir yemektir eminim, benim amacım yapmak isteyipte basit bir tarif arayanlar ile paylaşmak.
Üstelik, "benim kereviz ile hiç aram yok ama tadına bakayım sadece" diyen bir arkadaşımızın, tabağına üç kez aldığını düşünürsek :) arşivde yer almayı haketti diyebilirim.

Malzemeler
  • 1 Kg. Kereviz
  • 1 Çay Bardağı Zeytinyağ
  • 1 Adet Havuç (minik minik doğranmış hali ile 1/2 su bardağı)
  • 1 Adet Orta Boy Soğan
  • 1 Su Bardağı Bezelye
  • 1 Adet Limon (suyu kullanılacak)
  • 1,5 Tatlı Kaşığı Şeker
  • Tuz
  • 4-5 Dal Kereviz Yaprağı

Yapılışı

  • Öncelikle kerevizin kabuklarını soyup, iri iri yada elma dilimi şeklinde doğrayın. Bir kabın içine bir miktar su koyun ve içine yarım limon suyu sıkın. Kerevizleri doğradıkça bu suyun içine atın. (Kararmaması için)
  • Bezelyeleri ayrı bir yerde 5-6 dk. biraz yumuşayıncaya kadar haşlayın ve süzün.
  • Soğanları yarım ay şeklinde (piyazlık) ince ince doğrayın, zeytinyağ ile havuçları ekleyin ve orta ateşte soğanlar yumuşayıncaya kadar 3-4 dk. kavurun.
  • Bezelyeyi, suyunu süzdüğünüz kerevizleri soğanlı havuçlu karışıma ekleyin, beklemeden bir limon suyunu, şekeri, tuzu, yarım su bardağı suyu ve kereviz yapraklarınıda ekleyin. Çok az (malzemeler karışacak kadar) karıştırın ve kısık ateşte kerevizler yumuşayıncaya kadar pişirin.
  • Soğuduktan sonra en alta kerevizleri, üstüne bezelye, soğan ve havuçları, en üstede kereviz yapraklarını dizerek servis yapın.

NOT 1: Zeytinyağlı yemekler buzdolabında en 3-4 saat dinlenince çok daha güzel oluyor.

NOT 2: Ben tüm zeytinyağlı yemekleri, biraz tatlı sevdiğim için şekeri bol tutuyorum, siz kendi damak tadınıza göre ayarlama yapabilirsiniz.

NOT 3: Kerevizi aynı aşamaları kullanarak, limon suyu yerine bir adet portakalın suyu ilede pişirebilirsiniz, nefis oluyor. Ben bu sefer klasik usulde yaptım.

0 yorum:

Yorum Gönder