Mutlu haftalar Sevgili Dostlar,
Okulların açılmasıyla, poğaça sezonu da açıldı dersem, yalan da söylemiş olmam herhalde.
Beslenmelerin vazgeçilmezlerinden olan poğaçalarımıza bugün yenisini ekleyelim mi?
Kurban bayramı sonu olduğu için bu kez poğaçayı kıymalı denedim. Sadece iç harcı mı değişti, tabiiki hayır. Hamurun dokusu da çok güzel. Aslında açma malzemelerinden uyarlanmış bir poğaça. İçinde hem tereyağ, hem sıvıyağ barındırıyor. Ben fazlasını buzluğa kaldırdım bile, sabah kahvaltıya da yumuşacık oluyor, of mis mis...
Malzemeler;
- 1/2 paket yaşmaya
- 1 subardağı ılık süt
- 1 subardağı ılık su
- 100 gram oda sıcaklığında margarin yada tereyağ
- 1 yemek kaşığı şeker
- 1 yumurta (sarısı üzerine)
- 1/2 çay bardağı sıvıyağ
- 1 çorba kaşığı tuz (size fazla gelirse tatlı kaşığı kullanabilirsiniz)
- aldığı kadar un
İç harcı için;
- 250 gram kadar kıyma
- 1 küçük kuru soğan
- tuz, karabiber, pul biber
Yapılışı;
- Yaşmayayı, yoğurma kabına alıp, üzerine ılık sütü ve ılık suyu koyarız, bir kaşık şeker katarak, mayanın gelmesini bekleriz.
- Daha sonra karışıma, margarin, sıvıyağ ve yumurta beyazını ekleriz., tuzunu da ekleyip, un ilavesi yapmaya başlarız.
- Bir taraftan yoğurup, bir taraftan da un ekleriz. Kulak memesi kıvamına gelen hamuru mayalanması için üzerini örtüp, kenara alırız.
- Kıymanın üzerine, bir küçük soğanı rendeleriz. Tuz, karabiber, pul biber ekleyip karıştırırız.
- Mayalanan hamurdan cevizden büyük toplar alırız. Biraz açıp ortasına hazırladığımız kıymalı harçtan koyarız. Hamuru kenarlarından iyice kapatıp, ters çevirip yağlanmış tepsiye alırız. Mayalanması için tepside 15 dakika tutarız.
- Yumurta sarısına bir kaşık sıvıyağ katarız, çırparız. Hazırladığımız poğaçaların üzerine sürüp, 200 derecede üzeri kızarıncaya kadar pişiririz. Afiyet olsun...
0 yorum:
Yorum Gönder