Bu aralar sık sık görüyordum telli baba tatlısını. Üzerindeki ve içindeki kadayıflardan dolayı bu ismi aldığını düşünüyorum şahsen. Hazır ramazandayız, bayram falan derken şerbetli tatlı da paylaşmak lazım değil mi?
Biz beğendik , hatta ertesi güne kalınca daha da bir güzel oldu. Misafirlerinize yapabileceğiniz bir tatlı, ayrıca da son derece bereketli.
Ben karbonat kullandım tatlıda. Ver fırına izlediğimiz sıralarda, orada şerbetli tatlıların kekremsi bir tadı olması gerektiğini bunun için de kabartma tozu yerine karbanotın tercih edilebileceğini aynı zamanda da daha güzel kızarmasını sağladığını söylemişlerdi. Ben de bu yüzden karbonat kullandım tatlımda, sonuç gerçekten güzeldi. Denemeniz dileğiyle...
Tarif Oktay Usta' dan uyarlamadır...
Malzemeler;
- 200 gram oda sıcaklığında tereyağ yada margarin
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- 1,5 çay kaşığı karbonat
- 1 su bardağı pudra şekeri
- 2 yumurta
- 3,5 su bardağına yakın un
- vanilin
İç malzemeleri;
- 1 türk kahvesi fincanı kadar kadayıf (taze)
- 1/2 çay bardağı hindistancevizi
- 1 çay bardağı ceviz (irice cekilmiş)
Üzerine sürmek için;
- bir tutam kadayıf
- yumurta beyazı
- isteğe göre kremşanti
- süsleme şekerlemeleri
Şerbeti için;
Yapılışı;
- Öncelikle şerbeti kaynatıyoruz. Şeker ve suyu koyup karıştırıyoruz ve kaynamaya bırakıyoruz, bir iki tık kaynayınca içine yarım limon sıkıyoruz ve birkaç dakika sonra altını kapatıp, soğumaya alıyoruz.
- İçi için, kadayıfı biraz küçültüyoruz, üzerine hindistancevizi ve ceviz ekliyoruz.
- Hamuru için, iki yumurta, tereyağ, yoğurdu kaseye alıp iyice karıştırıyoruz. Sonra pudra şekeri ve vanilin ve karbanatı ekliyoruz. Karıştırıyoruz ve ardından un eklemeye başlıyoruz, ben 3,5 su bardağına yakın un kullandım, son bardağı kontrollü kullanın.
- Hamurdan cevizden biraz küçük bezeler alıyoruz ve yuvarlıyoruz. Elimizde bezeyi yuvarlatarak açıyoruz ve ortasına hazırladığımız harçtan koyuyoruz ağzını kapatıyoruz.
- Üzerini yumurta beyazına bulayıp küçük doğranmış kadayıfları da üzerine serpiştiriyoruz.
- Kapattığımız kısmı altına gelecek şekilde tepsiye yerleştiriyoruz.180 derecede üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Tatlılar ılınınca bir tepsiye alıp, üzerine kaşıkla şerbetten teker teker döküyoruz. Bu şekilde tek tek dökmek şerbetin daha iyi işlemesini sağlıyor.
- Soğuyunca isteğe göre köpürtülmüş kremşanti ve şekerlemelerle süsleyebilirsiniz.Afiyet Olsun...
0 yorum:
Yorum Gönder