3 Ağustos 2013 Cumartesi
taze patlıcan dolması
Taze patlıcan dolması istenirse etli veya kıymalı yapılabilir. İç harç içerisine taze nane, ya da kuru nane konulabilir. İç harç içerisinde kullanılacak doğranmış et veya kıyma yağlı olursa, taze patlıcan dolması daha lezzetli olur. Taze patlıcan dolması için her çeşit patlıcan kullanılabilir. Patlıcan bütün olarak doldurulabileceği gibi, bölünerekte doldurulabilir. Bölünmüş patlıcanları tencereye dizerken dik olarak dizilmesine dikkat etmek gerekir. Tarifimde kemer patlıcanı parçalara bölerek kullandım. Sultan, patlıcan mevsiminde sıklıkla bu tarifi kullanarak taze patlıcan dolmasını yapar. Hadi bakalım kolay gelsin.
Neler Lazım
bir kilo patlıcan
150 gr. kıyma
altı kaşık zeytinyağı
bir soğan
iki domates
bir çay bardağı pirinç
yarım kaşık domates salçası
üç iri diş sarımsak
karabiber, kimyon, pul biber
nane, maydanoz
iki bardak sıcak su
tuz
Yapılması
patlıcanların iki tarfını düz kesin ve parçalara bölün
parçaları resimdeki gibi soyun, içini boşaltın
ardından tuzlu su içine koyun
domatesi, soğanı, sarımsağı soyun ve yemeklik doğrayın
dolma harcının hazırlanması
bir kap içine kıyma, soğan, domates, dört kaşık zeytinyağı
salça, karabiber, kimyon, pul biber, nane, maydanoz ve tuzu koyun
ardından yoğurun, tuzunu ayarlayın, üzerine pirinci katın karıştırın
hazırladığınız harcı, patlıcan içlerine fazla bastırmadan,
ağız kısımlarında bir miktar boşluk olacak şekilde doldurun
tencere içine iki kaşık zeytinyağı gezdirin ve patlıcanları dik olarak dizin
bir kaseye 1 tatlı kaşığı salça, 1 çay kaşığı tuz,
2 bardak sıcak su koyun, karıştırın ve tencereye ilave edin
tencereyi bir defa fokurdatın, kapağını kapayın
ardından ocağı kısın, dolmaları 50 dakika süre ile pişirin
ve ardından taze patlıcan dolmanızı gönlünüzce servis edin.
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder