CEVİZLİ TARİFLER BAŞLASIN :)
Evet, pek çoğunuzun tahmin ettiği gibi Ceviz dosyasının ardından peş peşe cevizli tarifler gelecek.
Cevizli keşkül’ün hikayesi biraz komik. Tam bir; “yumurta mı tavuktan, tavuk mu yumurtadan” durumu söz konusu…
Normalde Hünerlopedi için bir konu seçtiğimde arkasından; “acaba içinde o yiyeceğin geçtiği neler hazırlayabilirim? diye düşünürüm ama bu sefer tam tersi oldu.
Cevizli keşkülü hazırladıktan sonra cevizi ne kadar çok kullandığımı fark edip, konu olarak cevize karar verdim :)
Keşkülün orijinal yapılışı badem ile biliyorsunuz. Çok eski Osmanlı’ya uzanan güzelde bir öyküsü var.
Keşkül ; hindistan cevizinin içi oyulmak suretiyle elde edilen kabın adı imiş.
Kanuni Sultan Süleyman döneminde, adalete ve halkın huzuruna çok önem veren Osmanlı kadıları ve dervişleri, belirli zamanlarda halkın içine karışır ve dilencilik yaparlarmış. Topladıkları para da bu keşküllerde birikirmiş. Bu şekilde halkın durumunu görür, sıkıntılarını anlarlarmış. Keşküllerde toplanan bu paralar da imâretlere verilir, fakir halka besleyici ve doyurucu olan bu tatlı dağıtılırmış. Yapılan tatlının bu kaplarda dağıtılması, adının bu şekilde anılmasına neden olmuş…
Benim ne zamandır denemek istediğim ama badem almayı sürekli unuttuğum için ertelemek zorunda kaldığım bir tarifti. Bende cevizle denemeye karar verdim :)
Oldu mu? Oldu pekte güzel oldu.
Hatta son yapışımda aynı ölçüler ile fındık ekleyerek denedim o da güzel oldu ama cevizlinin yeri çok başka.
İlk denemede şeker miktarı bana biraz fazla geldiği için ikincide bir parmak kadar eksilttim ama bu seferde çok tatsızdı. Anladım ki bu tatlının ölçüsü bir bardak şeker :) Adı üzerinde tatlı bu…
Kıvamı biraz sulu olduğu için ikinci denemede bir yemek kaşığı nişasta ekledim bu kez de çok katı oldu. Üçüncü denemede bir tatlı kaşığı nişastada anlaştık :)
Yani aşağıda ki ölçüler ile tam kıvamında oluyor.
Tamda yaz sıcaklarına uygun, yemek sonrası dondurma niyetine kaşık kaşık yiyebileceğiniz, yağsız, yumurtasız şahane bir tatlı. Ramazan ayına da çok uygun…
Bu arada fark ettiniz mi bilmem, Ramazan sofraları için iyiden iyiye havaya girmeye başladım ben :)
Malzemeler (6 kişilik)
- 1 Lt. Süt
- 1 Su Bardağı Şeker
- 2 Yemek Kaşığı (tepeleme, un gibi çok ince çekilmiş) Ceviz
- 2 Yemek Kaşığı (tepeleme) Hindistan Cevizi
- 3 Yemek Kaşığı (tepeleme) Pirinç Unu
- 1 Tatlı Kaşığı (silme) Mısır Nişastası
- Tarçın (üzerini süslemek için)
- Süt ve tarçın haricindeki malzemeleri bir tencereye koyun ve karıştırın.
- Sütü ekleyin ve orta ateşte çırpma teli ile sürekli karıştırarak pişirin.
- Kaynamaya başlayınca ateşi kısın ve 1 dk. daha pişirin.
- Tatlıyı ocaktan alın ve 1-2 dk. (çok kaynar hali geçmesi için)bekletin.
- Kaselere pay edin, ılınınca üzerini tarçın ve ceviz ile süsleyin.
- Buzdolabında 3-4 saat dinlendirip, servis edin.
Not; Keşkül ile ilgili tarihi bilgiyi; sevgili Nurdan Hanım’ın blogundan alarak yazıma ekledim. Kendisine çok teşekkür ediyorum.
0 yorum:
Yorum Gönder