Banner 468 x 60px

 

23 Ekim 2008 Perşembe

Antep Yuvarlaması

0 yorum
Antep Yuvarlaması

YÖRESEL LEZZETLER İÇİNDE BİR KLASİK...
Başlık çokmu iddialı oldu ? Sanmıyorum...
Yöresel lezzetlerden bazılarını diğer yörelerde yaşayanlar duymamış olabilir, gayet normal.
Ege yöresinin yüzlerce çeşit otları ile yapılan birbirinden nefis lezzetlerini, en azından bazılarını, Güneydoğu'da yaşayan biri duymamış olabilir.
Ama söz konusu Antep yuvarlaması ise bu pek geçerli değil sanki :) Bu yemeği duymayan, tatmayan yada tadıp da beğenmeyen biri varmıdır ? Neyse, yine "kendi düşüncelerim herkes için geçerlidir" şeklindeki düşünme hatasına düştüm, kısa kesiyorum :)
Antep yuvarlaması bana göre başlı başına doyurucu bir ana yemek, çok zengin bir yayla çorbası da denebilir. Bayramda Siret yenge yapmıştı ve ben onca çeşide rağmen iki büyük kase içmiştim. Yapımı daha doğrusu minicik köfteleri yuvarlaması biraz zahmetli, bu nedenle daha çok bayramlarda veya özel günlerde yapılıyor.
Siret yenge bu yemeği, Kilis'ten gelen özel bir yoğurt ile yapıyor. Basma yoğurt denilen bir süzme yoğurt ile. Tabi buda lezzetini ikiye katlıyor. Siz eğer basma yoğurt bulamazsanız mutlaka süzme yoğurt ile yapmanızı öneririm.

Malzemeler (10 Kişilik)

Köfte için;
  • 400 Gr. Yağsız Kıyma
  • 1 Su Bardağı Dolmalık (kırık) Pirinç
  • 1 Yemek Kaşığı (silme) İrmik
  • Tuz - Karabiber

Çorba için;

  • 1 Su Bardağı Nohut
  • 2 Su Bardağı Süzme Yoğurt
  • 1 Kg. Orta Yağlı (Kuşbaşı doğranmış) Et
  • Tuz
  • 1 Tatlı Kaşığı Kuru Nane

Yapılışı

  • Öncelikle köfte için verilen malzemeleri robotta çekin yada özleşinceye kadar iyice yoğurun. Hamurdan nohut büyüklüğünde minik toplar yapın ve un serptiğiniz bir tepsiye dizin. arada tepsiyi sallayarak köftelerin unlanmasını ve birbirine yapışmamasını sağlayın.
  • Büyükçe bir tencereye doğranmış eti ve nohutu koyun, üzerini 3-4 parmak geçecek kadar su ve tuz ekleyin, hem et hemde nohut pişinceye kadar pişirin. (Bu aşamada düdüklü tencere kullanacaksanız biraz daha az su ekleyebilirsiniz)
  • Nohut ve etler pişince, ocağın altını kapatmadan, hazırladığınız köfteleri ekleyin. (Köfteleri gerekirse önce kevgire alıp üzerindeki unun iyice gitmesini sağlayın.)
  • 10 dk. kadar orta ateşte pişirin.
  • Bir kaseye süzme yoğurdu koyun ve mikser ile iyice çırpın. Kaynayan yemeğin suyundan azar azar kaşık ile yoğurda ekleyin ve hızlıca karıştırın. Karışım ayran kıvamına geldiğinde çorbaya ekleyip hızlıca karıştırın. (Bu işlem yoğurdun kesilmemesini sağlıyor)
  • Kapağını kapatıp, 10 dk. kadar kısık ateşte pişirin. Altını kapatınca naneyi ekleyip karıştırın.
  • Servis edeceğiniz zaman, üzerine pulbiberli kızgın tereyağ gezdirin.

Notlar : Yemeğin altını kapatacağınıza yakın eğer kıvamı çok koyu ise bir miktar kaynar su ekleyebilirsiniz. Etler ve nohut haşlandığında, eğer vaktiniz ve sabrınız var ise, nohutları et suyunun içinden alıp kabuklarını soyarsanız, yemeğin hem görünüşünü hem de lezzetini arttırmış olursunuz.

Benzer Tarifler;

& Kayınvalidemin tarifi ile Yayla Çorbası

& Siret Yenge'nin tarifi ile Lebeniye

& Köfteli Çorba

0 yorum:

Yorum Gönder