Banner 468 x 60px

 

8 Temmuz 2008 Salı

Yaz Türlüsü

0 yorum
Yaz Türlüsü

MEVSİM GÜZELLEMESİ :)
Bir yemeğin ismi bu kadar mı doğru olur? Türlü; çok doğru bir tanımlama :)
İçine ne istersen, ne kadar istersen ekle, neyi daha çok seviyorsan, onu daha fazla ekle, olsun sana türlü. Sizi bilmem ama ben bu türlü işini çok sevdim :)
Havalar ısındığından beri, mümkün olduğunca zeytinyağlı sebze yapıyorum, en çok da zeytinyağlı taze fasulye. Uzun zamandır canım imam bayıldı istiyor ama tek başıma yiyeceğim için hep erteliyorum yapmayı. Geçen gün marketten, kendime imam bayıldı yapmak için patlıcan, eşim için taze fasulye, hadi bulunsun diye bir kaç tane kabak, biber vs. aldım. Nedense çok çalışkan hissettim kendimi, eve gideceğim ve çeşit çeşit yemekler yapacağım :)
Tabi eve gidip de sauna kıvamında mutfağa girince, bırak iki çeşit yemeği aklım direk karpuz-peynire kaymaya başladı :) İşte o anda aklıma gelen fikir; hem benim hem de eşimin severek yiyeceği bir yemek; türlü.
Daha önce hiç yapmamıştım ama olsun, artık doğaçlama yeteneğim iyice gelişti. Üstelik eşimden, bolca iltifat alıp, "yarın akşam yine yap ama aynısı olsun" :) yorumunu alınca bu nefis yemeği kayda geçirmek şart oldu.
Ben bizim evin damak tadına uygun olması için patatesi bol, soğanı az tuttum, siz kendi damak zevkinize göre ufak ekleme çıkarmalar yapabilirsiniz, dedim ya çok özgür bir yemek bu :) Sebzeleri doğramak dışında fazla bir işlemi de olmadığı için, işten gelince çok pratik bir şekilde hazırlayabilirsiniz.

Malzemeler

  • 2 Adet Patlıcan

  • 2 Adet Kabak

  • 3 Adet Sivri Biber

  • 8-10 Adet Taze Fasulye

  • 3 Adet Patates

  • 2 Adet Domates

  • 1 Adet (mandalina kadar) Soğan

  • 1 Diş Sarımsak

  • 1 Yemek Kaşığı Biber Salçası

  • 1 Çay Bardağı Zeytinyağ

  • 1 Tatlı Kaşığı Toz Şeker

  • 1 Tatlı Kaşığı Tuz

  • 2 Çay Bardağı Su

Yapılışı


  • Öncelikle patlıcanları alaca (siyah-beyaz şerit olacak şekilde) soyun. İri iri doğrayın ve tuzlu suda 5-10 dk. bekletin.

  • Kabak, patates, taze fasulye ve biberleri de irice doğrayın.

  • Domatesleri rendeleyin.

  • Soğanı piyazlık (yarım ay şeklinde), sarımsağı irice doğrayın.

  • Salçayı iki çay bardağı su ile eritin, tuz, şeker ve yağıda ekleyip karıştırın.
  • Patlıcanları sudan alın ve hafifçe suyunu sıkın.

  • Bir tencereye, tüm sebzeleri, soğan, sarımsak ve salçalı karışımı koyun ve karıştırın.
  • İlk önce harlı ateşte, suyu kaynayınca altını kısarak sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Arada suyunu çekip çekmediğini kontrol edin, çekmişse azıcık su ekleyin, sulu bir yemek olmayacak ama dibini de tutturmayın :)
NOT : Tariflerde, orta boy patlıcan yada havuç demeyi sevmediğimi daha öncede söylemiştim. Biraz göreceli oluyor çünkü. Bu nedenle her zamanki gibi sebzeleri de ölçtüm :) Sebzeler küp küp doğranmış halleri ile yaklaşık 2 su bardağı, domates rendesi ise 1 su bardağı idi. Toz şeker yerine 2 adet kesme şekerde kullanabilirsiniz.

Benzer Tarifler;

& Kayınvalidemin tarifi ile Etli Yaz Türlüsü

0 yorum:

Yorum Gönder