Banner 468 x 60px

 

28 Nisan 2007 Cumartesi

İçli Köfte

0 yorum
İçli Köfte

CEVİZ OLMADAN BİLE HARİKA :)
Bu nefis lezzeti en son, dün akşam eşimle canımız çektiği için yedik :)
Çok kıskandıran bir cümle oldu farkındayım ama biz, içli köfte buzluğunda genellikle hep bulunan ve ne zaman canımız çekse kızartıp yiyebilen şanslı kişilerdeniz :)
Ailenin "Hünerli Bayanlar"ı zaman zaman bir araya gelir ve bir gün boyunca uğraşarak, bu nefis köftelerden bol miktarda hazırlarlar.
Bende bu seferki yapılışın tarifini sizlerle paylaşmak istedim.
Hamuruna katılan irmik, hem inanılmaz bir lezzet hemde çıtırlık veriyor. Patates ise kolay şekil almasını sağlıyor.
Uzun yıllar boyunca ve abartısız yüzlerce kez yapılıp, ikram edildikten sonra oluşan bu tarifi beğeneceğize eminim.
İçli Köfte; bu tarif ile o kadar güzel oluyorki, normalde içinde olması gereken ceviz, ağır bulunduğu gerekçesi ile konulmadığı halde, eksikliği hiç farkedilmiyor :)

Malzemeler

Hamuru için;
  • 3 Su Bardağı (köftelik) İnce Bulgur
  • 2 Adet Kuru Soğan (Rendelenmiş)
  • 100 Gr. (yağsız) Kıyma
  • 2 Adet (küçük boy) Patates (Haşlanmış, ezilmiş)
  • 3 Yemek Kaşığı Pul Biber
  • 1,5 Yemek Kaşığı İrmik
  • 1,5 Yemek Kaşığı Un
  • 1 Tatlı Kaşığı Tuz

İç Malzemesi için;

  • 500 Gr. (orta yağlı) Kıyma
  • 500 Gr. Kuru Soğan
  • Pul Biber
  • Tuz, Karabiber

Yapılışı

  • Bulguru yarım su bardağı su ile ıslatıp, yumuşatın. Rendelenmiş soğanı, kıymayı ve pul biberi de katıp yoğurun.
  • Haşlayıp püre haline getirdiğiniz patatesi, irmiği, un ve tuzuda ekleyip hamur özleşinceye kadar iyice yoğurun.
  • Kıymayı ve minik minik (yemeklik) doğranmış soğanları bir tavada kavurup, tuz ve biberini ekledikten sonra soğumaya bırakın.
  • Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp, yuvarlak veya oval mümkün olduğunca ince bir şekilde oyun.
  • Bir kaşık kadar iç malzemeden koyup, kapatın.

NOT 1: Köfteyi taze iken yada buzluktan çıkarıp kızartabilirsiniz, her iki durumda da oldukça bol yağda ve ikişer ikişer hafifçe karıştırarak kızartmanız gerekiyor, yoksa yağ soğuyup köfteleri çatlatıyor.

NOT 2: Köfteyi buzluktan çıkartıp, kızartacaksanız oda sıcaklığında bir süre bekletin yada mikrodalga fırında buz çözdürme işlemi yapın. Kızgın yağ, dış kabuğun hemen kızarmasını sağlıyor ama içi soğuk kalabiliyor.

0 yorum:

Yorum Gönder