8 Haziran 2014 Pazar
karışık etli dolma
Etli dolma iç harcı iki şekilde hazırlanır. Birinci yöntem; iç harç malzemeleri çiğden bir araya getirilir ve dolama yapılacak sebzenin içerisine doldurulur. İkinci yöntem ise; iç harç malzemeleri belirli sıra ile yağ içerisinde kavurularak dolma içi hazırlanır ve dolma yapılacak sebzenin içerisine doldurulur. Çiğden veya kavrularak hazırlanmış, iç malzeme ile doldurulan dolmaların arasında elbette lezzet farkı var. Bu farkın damaklar üzerindeki etkisi, kişinin yemek alışkanlıklarına göre değişir. Annemiz dolma içini (çiğden veya kavurma) hangi yöntemle hazırlıyorsa, önümüze konan dolmanın lezzetini anne yemeği alışkanlığımıza göre belirleriz. Sultan, bazen etli dolmasını bu tarifle yapar. Hadi bakalım kolay gelsin.
Neler lazım
İki patlıcan
iki sakız kabağı
yedi al biber (kapya biber)
200 gram kıyma
altı kaşık zeytinyağı
bir iri soğan
üç orta boy domates
üç diş sarımsak
bir bardak pirinç
yarım kaşık domates salçası
yarım kaşık biber salçası
karabiber, pul biber, kimyon
kuru nane, toz sumak, tuz
maydanoz, dereotu
Yapılması
patlıcan ve kabağı ikiye bölün içini boşaltın
al biberin sap kısmını kesin ve çekirdeklerini çıkarın
pirinci yıkayın ve süzün, birer tutam maydanoz ve dereotunu doğrayın
soğanı yemeklik, domatesi küp ve sarımsağı irice doğrayın,
iç harçın hazırlanması
dört kaşık yağ içinde sıra ile kıyma, soğan ve sarımsağı kavurun
üzerine sıra ile pirinç, domates salçası, biber salçası, domates
bütün kuru baharatlar ve tuzu ilave edin kavurun
ardından maydanoz ve derotunu ilave edin karıştırın, ocaktan alın
iç harçı sebzelerin içerisine fazla bastırmadan,
ağız kısmında boşluk bırakarak doldurun.
ve üzerlerine birer dilim domatesi kapak olarak kapatın
doldurduğunuz sebzeleri tencereye dizin
2 bardak sıcak su içine, 1 çay kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı salça koyun karıştırın
tencereye dökün ve dolmaların üzerine iki kaşık zeytinyağı gezdirin
tencere kaynadıktan sonra kapağı kapatın ve ocağı iyicene kısın
dolmanızı ağır ateşte 50 dakika süre ile pişirin ve servis edin.
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder