BİLDİĞİMİZ KATMER POĞAÇA :)
Yemek blogu sahibi olanlar, hatta yemek bloglarını takip edenler arasında katmer poğaçayı bilmeyen yoktur herhalde:)
Blog dünyasında; makaron denince akla Bizim Pastane-Zinnur, katmer poğaça denince Mutfak Güncesi-Şaziye gelir :)
Benimde blogumun ilk günlerinde, deneyip yayınladığım, eşimin de beğenmesi üzerine defalarca yaptığım bir lezzet katmer poğaça. İnanın son iki yılda kaç kez yaptım hatırlamıyorum, üstelik iç malzemesini sürekli değiştirerek aklıma gelen her şekilde yaptım, hepside birbirinden güzel oldu. Poğaçayı genellikle sade yapıyorum hem peynir hemde reçel ile yiyebilmek için. Bu güne kadar ise, iç harcını peynirli maydanozlu, patatesli, patlıcanlı, kıymalı ve zeytin ezmeli olarak denedim. Hepside çok beğenildi. Hamur lezzetli olunca içine her şey yakışıyor sanırım.
Patlıcanlı halini ilk kez canımın içi Yaseminim'in kardeşinin doğum gününde yapmıştım, o günden sonra da bazı eklemeler ile bu günkü halini oluşturdum :)
Fotoğraftakilerin boyutu biraz büyük oldu, nedeni de bazı aksaklıklar yüzünden mayalanma süresini çok uzun tutmam, siz normal mayalanma süresini uyguladığınız sürece tadı kadar görünüşüde mükemmel katmer poğaçalar elde edebilirsiniz.
Malzemeler
İç harcı için;
- 2 Adet (Orta Boy) Patlıcan
- 1 Adet Kırmızı Biber
- 1 Adet Sivri Biber
- 1 Adet (minik) Kuru Soğan
- 2 Yemek Kaşığı Zeytinyağ
- Tuz, Karabiber
Katmer poğaça için;
- 1 Su Bardağı (ılık) Süt
- 1 Çay Bardağı Sıvı Yağ
- 1 Yumurta (Akı içine, sarısı üstüne)
- 1 Yemek Kaşığı Kuru (instant) Maya
- 2 Çay Kaşığı Tuz
- 3 Çay Kaşığı Şeker
- 1 Tatlı Kaşığı Mahlep (isteğe bağlı)
- 3,5 Su Bardağı Un
Yapılışı
İç harcı için;
- Patlıcanları ve biberleri közleyin, kabuklarını soyup, minik minik doğrayın. (Patlıcanların kabuklarını soyduktan sonra üzerine yarım limonu gezdirirseniz, kararmasını önlemiş olursunuz.) Bir süzgecin içinde soğumaya bırakın. Soğanı minicik doğrayın ve bir tavada zeytinyağ ile orta ateşte kavurun. Soğanlar, şeffaflaşıp, pembeleşince patlıcan ve biberleri ekleyin, tuz ve karabiber ile tatlandırın ve hemen altını kapatın.
Katmer poğaça için;
- Ilık süt, şeker ve mayayı karıştırın. 10 dk. kadar üstü kapalı şekilde bekletin. Sıvı yağ, tuz, yumurta akı unun bir kısmını ekleyerek yumuşak bir hamur yoğurun. Unu her zaman olduğu gibi azar azar hamur toparlanıncaya kadar ekleyin.
- Hamuru sekiz parçaya ayırın. Her birini yaklaşık 20 cm. çapında açın. Hamurların üzerine bir fırça yardımı ile eritilmiş tereyağ sürün ve üst üste dizin. En üst parçaya yağ sürmeyin.
- Hamuru fazla ezmeden, açabildiğiniz kadar açın. 8-10 parça olacak şekilde sigara böreği saracakmış gibi kesin.
- Parçanın her yerine patlıcanlı harçtan sürün (sigara böreğindeki gibi sadece ucuna koymayın) ve sigara böreği sarar gibi katlayın.
- Yağlanmış yada yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı olarak dizin. Üzerini kapatarak, 35-40 dk. ılık ortamda, iki katı büyüklüğe ulaşıncaya kadar mayalandırın.
- Üzerine yumurta sarısı sürün ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında, üzerleri turuncu renk olana kadar yaklaşık 30-35 dk. pişirin.
0 yorum:
Yorum Gönder